Welkom bij de Begroting 2018!
Gedeputeerde Staten presenteren met de Begroting 2018 de plannen en bijbehorende investeringen voor het jaar 2018. Om u wegwijs te maken op de website van de Begroting 2018, beschrijven we hieronder kort de verschillende onderdelen. Deze leeswijzer kunt u op elk moment raadplegen via de 'i' in de lichtgrijze menubalk.
Nieuw: flexibiliteit
Nieuw in deze begroting zijn de grafieken die de flexibiliteit van de begroting weergeven. De grafieken zijn per kerntaak op de kerntaakpagina te vinden onder de knop 'flexibiliteit'. Per kerntaak zijn er twee grafieken. De eerste grafiek laat de flexibiliteit van de middelen zien. Daarbij maken we onderscheid tussen “Beleid in uitvoering” (niet flexibel) en “Keuzemogelijkheid om middelen anders in te zetten” (flexibel). De keuzemogelijkheid om middelen anders in te zetten geeft inzicht in natuurlijke momenten waarbij een afweging van meer of minder mogelijk is. Daarbij geldt dat het bijstellen van budgetten invloed kan hebben op ambities, beleid of wettelijke verplichtingen. Deze middelen kunnen niet altijd in één keer volledig anders ingezet worden. De tweede grafiek laat zien wel deel van de lasten van deze Kerntaak een structureel dan wel een incidenteel karakter heeft.
Interactieve startpagina
De startpagina van de Begroting 2018 geeft toegang tot alle onderdelen van de website. Te denken valt aan de inleidende samenvatting van de begroting, het hoofdstuk financiën, de verplichte paragrafen en het Statenvoorstel. Via de 'kijklijnen' en de 'zoekhulpmiddelen' zijn alle onderdelen binnen de kerntaken direct te benaderen en te filteren. Via het Overijssel logo bovenaan de pagina en de home knop in de menubalk, kunt u op elk gewenst moment terugkeren naar de startpagina.
Menubalk
De lichtgrijze menubalk is op elke webpagina zichtbaar. Via de menubalk kunt u rechtstreeks navigeren naar de onderdelen van de website. Daarnaast is het mogelijk om via de menubalk op specifieke woorden of termen in de Begroting te zoeken. Hiervoor kunt u de knop van het vergrootglas gebruiken.
In de menubalk zijn verder de volgende acht knoppen opgenomen:
- Home: Via deze knop keert u terug naar de interactieve startpagina.
- Kerntaken: Via deze knop kunt u rechtstreeks naar een van de kerntaken navigeren.
- Paragrafen: Met deze knop kunt u doorklikken naar een overzicht van de paragrafen of direct doorklikken naar één van de specifieke paragrafen.
- Financiën: Hier zijn de financiële onderdelen van de Begroting, zoals het budgettair perspectief en het overzicht incidenteel / structureel, opgenomen.
- Organisatie: Via deze knop komt u terecht bij de onderdelen die de provinciale organisatie vormen.
- Bijlagen: Onder deze knop staan alle bijlagen behorende bij deze begroting.
- Statenvoorstel: Het Statenvoorstel van de Begroting 2017 heeft als kenmerk PS/2016/824. Dit Statenvoorstel bevat een samenvattende beschrijving van de belangrijkste elementen binnen deze Begroting. De officiële besluitvorming over de Begroting 2017 vindt plaats op basis van het Statenvoorstel.
- Doelenboom: Met deze knop krijgt u het overzicht van de doelenboom; de structuur waarmee de kerntaken zijn opgebouwd. De weergave is afhankelijk van waar u zich op dat moment op de site bevindt. De doelenboomknop vormt zo een handig navigatiemiddel.
Alle bedragen op de website zijn x € 1.000, tenzij anders vermeld. Afrondingsverschillen kunnen voorkomen.
Functionaliteitenbalk
Onderaan elke pagina van de website staat een functionaliteitenbalk. Via die functies kunt u:
- Uw eigen verslag samenstellen. U voegt met de plus-knop de huidige pagina toe aan uw verslag. Alle toegevoegde pagina's kunt u in één keer als pdf downloaden via 'mijn boekwerk'. Let wel, deze functionaliteit wordt nog doorontwikkeld.
- De betreffende pagina afdrukken naar pdf. Dit kan via de 'printknop'. Let wel, deze functionaliteit wordt nog doorontwikkeld
- Inloggen voor het gebruik van de aantekeningenfunctie. Hiervoor heeft u als Statenlid gegevens ontvangen. Eenmaal ingelogd kunt u aantekeningen maken door te klikken op 'Notities & favorieten' en 'Notitie toevoegen'. Rechts onderin bij 'Bekijk items' kunt u te allen tijde uw notities raadplegen. De aantekeningenfunctionaliteit biedt ook de mogelijkheid om bepaalde pagina's als 'favoriet' te markeren.
- Bladeren en paginanummers bekijken. Helemaal rechts kunt u via de pijltjes onderdeel voor onderdeel door de Begroting bladeren. Het nummer dat tussen de pijltjes staat, vermeldt het unieke nummer van de ‘pagina’.
Doelenboom
De doelenboom van de begroting bestaat uit drie niveaus: maatschappelijke ambitie, beleidsdoel en prestaties. Elk niveau heeft een eigen pagina.
Maatschappelijke ambitie (kerntaken)
Het ambitieniveau is het hoogste niveau in de doelenboom. Op dat niveau zijn de volgende elementen terug te vinden:
- Ontwikkelingen binnen de kerntaak.
- Overzicht van alle onderliggende beleidsdoelen, prestaties, kengetallen en indicatoren.
- Financieel overzicht.
- Grafieken flexibiliteit.
- Voor kerntaak 1 tot en met 4 een film over de inhoud van de kerntaak.
Beleidsdoelen
Onder het ambitieniveau komen de beleidsdoelen. Op de pagina van het beleidsdoel zijn onder meer de volgende elementen opgenomen:
- Context van het beleidsdoel.
- Overzicht van alle onderliggende prestaties en indicatoren.
- Financieel overzicht.
Prestaties
Het beleidsdoel wordt uitgesplitst in verschillende prestaties. Op de pagina van de prestatie is de context beschreven waarbinnen realisatie van de prestatie plaatsvindt. Ook staan er de acties voor 2018 opgesomd. Verder zijn per prestatie de basisinformatie, achtergrondinformatie en linkjes naar de Atlas van Overijssel opgenomen. Bij prestaties die gekoppeld zijn aan de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel en de Uitvoeringsreserve Natuurnetwerk Nederland, zijn de financiën op prestatieniveau toegelicht.
Kengetallen en indicatoren
Conform onze systematiek zijn kengetallen gekoppeld aan de maatschappelijke ambitie en indicatoren aan de beleidsdoelen.
Doelenboomniveau | Verantwoording | Kenmerken |
---|
Maatschappelijke ambitie | Kengetallen | - externe omstandigheden - niet of nauwelijks beïnvloedbaar door de provincie - geen streefwaarden |
Beleidsdoelen | Indicatoren | - aannemelijk verband tussen onze inspanning en de ontwikkeling van de indicator - streefwaarden |
Wij wensen u veel plezier met het lezen van de Begroting 2018. Mocht u technische vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Maarten Prins (M.Prins@overijssel.nl / 038 499 8954) of Hergen Vorenkamp (H.Vorenkamp@overijssel.nl / 038 499 9095)
Namens het college van Gedeputeerde Staten,
Eddy van Hijum
Gedeputeerde Economie, Financiën en Deelnemingenbeleid