Sleep een kolomkop hiernaartoe om op de kolom te groeperen
Kolommen selecteren
Financiering | Saldo 2018 | Saldo 2019 | Saldo 2020 | Saldo 2021 |
-1.100 | -700 | 0 | 0 | |
-1.100 | -700 | 0 | 0 |
Zorgvuldig ruimtegebruik, borgen en bevorderen van ruimtelijke kwaliteit voor steden en platteland.
Deze kerntaak heeft een tweeledige ambitie:
a. Het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie.
b. Borgen en verbeteren van een duurzame en veilige leefomgeving.
Om de bijdragen van natuur, landschap en landbouw aan de welvaart en het welzijn te behouden, streven wij naar een aantrekkelijk landelijk gebied met een goede verhouding tussen economie en natuur.
Relatie met de ambities van andere beleidsterreinen:
Gezonde natuur en een gevarieerd landschap zijn niet alleen belangrijk voor de bescherming van planten en dieren, maar ook voor de provinciale waterhuishouding, een goed woon- en vestigingsklimaat en voor recreatie en toerisme. Daarnaast zijn natuur en landschap, net als bijvoorbeeld infrastructuur en water, belangrijke dragers van de indeling van de ruimte.
Met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zorgen wij, door het verminderen van de uitstoot van stikstof, voor een goede balans tussen economische ontwikkeling voor (agrarische) bedrijven, infrastructuur en natuur. Een toekomstbestendige landbouw en behoud en ontwikkeling van natuur dragen zowel bij aan de vitaliteit en het beheer van het landelijk gebied, als aan inkomen en werkgelegenheid voor bedrijven in de keten van boer tot verwerkende industrie, recreatie en natuurbeheer.
Het hoofddoel van mobiliteitsbeleid is het realiseren van een goede bereikbaarheid van economische kerngebieden voor zowel personenverkeer als goederenvervoer. Daarbij komt de focus nadrukkelijker te liggen op verkeersveiligheid, duurzame mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit.
Behoud en groei van de werkgelegenheid in Overijssel.
Wij werken aan een concurrerende economie met meer werkgelegenheid. Drie pijlers vormen het fundament van deze ambitie: (1) een aantrekkelijk vestigingsklimaat, (2) de aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs, en (3) een concurrerend bedrijfsleven. Het beleid staat niet op zichzelf; er is sprake van raakvlakken met de opgaven energie, duurzaamheid en mobiliteit (ontsluiting van de economische kerngebieden). Daarnaast bestaan er afhankelijkheden met publieke en private partners binnen Overijssel alsook met Gelderland, het Rijk en Europa.
Een toekomstbestendig en levendig cultureel klimaat, dat Overijssel aantrekkelijk maakt, waarin de culturele identiteit wordt ontwikkeld en behouden, waarin iedereen meedoet, waarin ruimte is voor ontwikkeling en experiment en waarin cultuur een verbindingsfactor van betekenis is.
Het vertrouwen van de samenleving in Overijssel in het openbaar bestuur neemt toe of blijft minimaal gelijk.
Gebiedsontwikkelingen vormen een instrument om complexe kerntaak overstijgende opgaven te kunnen realiseren. Wij hebben in elke van deze gebiedsontwikkelingen bij uitstek de rol om belangen in hun samenbundeling tot gelding te doen komen. Door de koppeling van belangen ontstaan de zogenaamde meekoppelkansen: het resultaat is meer dan de som der delen.
Overijssel is een samenleving met ruimte voor lokaal initiatief, met inwoners die zich inzetten voor hun eigen woon- werk- en leefomgeving. Noaberschap is de drijfveer.
Wij zorgen voor doelmatig en duurzaam faciliteren en adviseren van het bestuur en het uitvoeren van controltaken om onze doelstellingen te bereiken.
Welkom bij de Begroting 2018!
Gedeputeerde Staten presenteren met de Begroting 2018 de plannen en bijbehorende investeringen voor het jaar 2018. Om u wegwijs te maken op de website van de Begroting 2018, beschrijven we hieronder kort de verschillende onderdelen. Deze leeswijzer kunt u op elk moment raadplegen via de 'i' in de lichtgrijze menubalk.
Nieuw: flexibiliteit
Nieuw in deze begroting zijn de grafieken die de flexibiliteit van de begroting weergeven. De grafieken zijn per kerntaak op de kerntaakpagina te vinden onder de knop 'flexibiliteit'. Per kerntaak zijn er twee grafieken. De eerste grafiek laat de flexibiliteit van de middelen zien. Daarbij maken we onderscheid tussen “Beleid in uitvoering” (niet flexibel) en “Keuzemogelijkheid om middelen anders in te zetten” (flexibel). De keuzemogelijkheid om middelen anders in te zetten geeft inzicht in natuurlijke momenten waarbij een afweging van meer of minder mogelijk is. Daarbij geldt dat het bijstellen van budgetten invloed kan hebben op ambities, beleid of wettelijke verplichtingen. Deze middelen kunnen niet altijd in één keer volledig anders ingezet worden. De tweede grafiek laat zien wel deel van de lasten van deze Kerntaak een structureel dan wel een incidenteel karakter heeft.
Interactieve startpagina
De startpagina van de Begroting 2018 geeft toegang tot alle onderdelen van de website. Te denken valt aan de inleidende samenvatting van de begroting, het hoofdstuk financiën, de verplichte paragrafen en het Statenvoorstel. Via de 'kijklijnen' en de 'zoekhulpmiddelen' zijn alle onderdelen binnen de kerntaken direct te benaderen en te filteren. Via het Overijssel logo bovenaan de pagina en de home knop in de menubalk, kunt u op elk gewenst moment terugkeren naar de startpagina.
Menubalk
De lichtgrijze menubalk is op elke webpagina zichtbaar. Via de menubalk kunt u rechtstreeks navigeren naar de onderdelen van de website. Daarnaast is het mogelijk om via de menubalk op specifieke woorden of termen in de Begroting te zoeken. Hiervoor kunt u de knop van het vergrootglas gebruiken.
In de menubalk zijn verder de volgende acht knoppen opgenomen:
Alle bedragen op de website zijn x € 1.000, tenzij anders vermeld. Afrondingsverschillen kunnen voorkomen.
Functionaliteitenbalk
Onderaan elke pagina van de website staat een functionaliteitenbalk. Via die functies kunt u:
Doelenboom
De doelenboom van de begroting bestaat uit drie niveaus: maatschappelijke ambitie, beleidsdoel en prestaties. Elk niveau heeft een eigen pagina.
Maatschappelijke ambitie (kerntaken)
Het ambitieniveau is het hoogste niveau in de doelenboom. Op dat niveau zijn de volgende elementen terug te vinden:
Beleidsdoelen
Onder het ambitieniveau komen de beleidsdoelen. Op de pagina van het beleidsdoel zijn onder meer de volgende elementen opgenomen:
Prestaties
Het beleidsdoel wordt uitgesplitst in verschillende prestaties. Op de pagina van de prestatie is de context beschreven waarbinnen realisatie van de prestatie plaatsvindt. Ook staan er de acties voor 2018 opgesomd. Verder zijn per prestatie de basisinformatie, achtergrondinformatie en linkjes naar de Atlas van Overijssel opgenomen. Bij prestaties die gekoppeld zijn aan de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel en de Uitvoeringsreserve Natuurnetwerk Nederland, zijn de financiën op prestatieniveau toegelicht.
Kengetallen en indicatoren
Conform onze systematiek zijn kengetallen gekoppeld aan de maatschappelijke ambitie en indicatoren aan de beleidsdoelen.
Doelenboomniveau | Verantwoording | Kenmerken |
---|---|---|
Maatschappelijke ambitie | Kengetallen | - externe omstandigheden |
Beleidsdoelen | Indicatoren | - aannemelijk verband tussen onze inspanning en de ontwikkeling van de indicator |
Wij wensen u veel plezier met het lezen van de Begroting 2018. Mocht u technische vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Maarten Prins (M.Prins@overijssel.nl / 038 499 8954) of Hergen Vorenkamp (H.Vorenkamp@overijssel.nl / 038 499 9095)
Namens het college van Gedeputeerde Staten,
Eddy van Hijum
Gedeputeerde Economie, Financiën en Deelnemingenbeleid